MED OD KESTENA
Kestenov med većinom je tamne boje, koja varira ovisno o podneblju i godini. Prepoznatljivog je mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Zbog svojih ljekovitih svojstava trenutno je jedan od najtraženijih. Med od kestena domaćice vole u pripremi medenjaka i ostalih kolača zbog njegove kraljevske arome, a najvjerniji potrošači i pravi zaljubljenici kestenovim medom zaslađuju svakodnevnu kavu.
Ljekovitost: Snagom svojih svojstava povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav. Potiče rad crijeva, olakšava rad preopterećene jetre i žuči te štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Med kestena ima izvanredno djelovanje u oporavku kod žutice, poslije operacije žuči i sl. Pomaže kod bronhitisa, astme i drugih bolesti dišnih puteva, bolesti krvnih žila te popravlja apetit.
Preporučena upotreba: Preporučuje se uzimanje sa čajem od stolisnika, kamilice, šipka i majčine dušice. Čajeve s medom od kestena treba uzimati nekoliko puta na dan i to jedan do dva sata nakon jela.
Način čuvanja: Kestenov med se može čuvati na sobnoj temperaturi, bez utjecaja direktne sunčeve svjetlosti.